26/10/07

"AS ESFOLLADAS"


Acompañando aos froitos quixemos destacar un cereal moi importante en Galicia :
O MILLO.
Quixemos lembrar tamén “AS ESFOLLADAS” unha tradición que algúns alumnos e alumnas ainda ven nas súas casas, coas variantes propias da actualidade:

Antigamente a xente moza xuntábase nun lugar da aldea, para sacarlle o follato as espigas de millo. Ademáis acompañábase este labor con cantigas e xogos.
Cando aparecía unha espiga raíña (de gran vermello), para a moza ou mozo que a atopaba era sinal de boa sorte.

Fixemos traballos plásticos coa espiga de millo, e contando coa colaboración das familias, temos unha pequena mostra das partes da planta , fariña e xoguetes feitos coa espiga ou cos carolos de millo.


ANIMÁDEVOS A LER ESTAS CANTIGAS :

AS ESFOLLADAS

Acabáronse as vendimas
e veñen as esfolladas
para comer coas mozas
catro castañas asadas.

Rosalía de Castro


A ESFOLLADA

De día apañouse o millo
e carrexouse para casa .

De noite veñen veciños
para axudarnos a esfollada.

Contos, cantigas, silencios.
nalgúns momentos a baralla
xoga a birisca ela soia
e no lar brincan as cartas.

Meu padriño enrestra espigas
das máis grandes e douradas.

Ventea na haminea
e entra o silencio na casa.

Darío Xohán Cabana

A FESTA POPULAR EN GALICIA - ANTONIO FRAGUAS
PUBLICACIÓNS DO SEMINARIO DE ESTUDOS GALEGOS